Blog

NHG-grens voor hypotheken stijgt vanwege hogere huizenprijzen

De kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat met ingang van volgend jaar weer omhoog. Daardoor komen er meer hypotheken voor de garantie in aanmerking, heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) laten weten.

Huizenprijzen stijgen in juli met 9 procent

Bestaande koopwoningen zijn in juli 9 procent in prijs gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2017. Dit is een iets grotere stijging dan in voorgaande maanden. Nog nooit zijn bestaande koopwoningen zo duur geweest.

Ontbindende voorwaarden bij veel huizenkopers nog onbekend gebied

Huizenkopers zien in een gespannen woningmarkt niet vaker van voorbehoud van financiering en bouwkundige keuring af dan wanneer de markt ontspannen is. Wel zijn ze in het algemeen gebrekkig op de hoogte van de afspraken die zij in het koopcontract maken.

IMF ziet huizenprijzen wereldwijd flink stijgen 

Niet alleen de huizenprijzen in Nederland zitten flink in de lift, ook in andere landen stijgen de prijzen. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn woningmarkten internationaal steeds meer met elkaar vervlochten. Daardoor is de woningmarkt wereldwijd ook kwetsbaarder.

Huizen in eerste kwartaal 2018 weer duurder

Huizen worden almaar duurder, maar er worden minder woningen verkocht. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de huizenmarkt in het eerste kwartaal van het jaar.

Hoogste prijsstijging koopwoningen sinds 2001 

Koopwoningen zijn 9,5 % in prijs gestegen in februari vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dit is de grootste stijging sinds september 2001.  

Grootste prijsstijging koopwoningen in zestien jaar

Bestaande koopwoningen waren in januari 8,8 procent duurder vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden.

Nog nooit zoveel woningen in één kwartaal verkocht 

Ruim 66.000 bestaande woningen zijn in het vierde kwartaal van 2017 van eigenaar gewisseld. Dit is het hoogste aantal in een kwartaal ooit.
Er ging op de Nederlandse woningmarkt 18 miljard euro om in de laatste drie maanden van vorig jaar, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.