Blog

Maximale hypotheek volgend jaar omlaag.

Het maximale bedrag dat mensen kunnen lenen voor de aankoop van een huis, valt voor een grote groep mensen volgend jaar toch lager uit.

Volgens berekeningen van Vereniging Eigen Huis (VEH) kunnen huizenkopers die gebruikmaken van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) met een hypotheekrente van onder de 2 procent straks minder lenen. De NHG-norm blijft ook in 2017 op 245.000 euro staan.

Een lage hypotheekrente betekent ook lagere aftrekmogelijkheden. De hypotheeknormen zijn op advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vastgesteld, zodat mensen niet in de financiële problemen komen door te hoge woonlasten.

Het Nibud berichtte eerder dat de leennormen per 2017 juist worden verruimd. Door de stijging van de koopkracht hebben Nederlanders meer ruimte om geld te lenen voor een huis, oordeelt het voorlichtingsinstituut. Bovendien zijn door de lage rente de risico's wat lager.

 

Niet iedereen

Maar dit principe geldt dus niet voor iedereen. VEH rekende uit dat bij een hypotheekrente van 1,75 procent een eenverdiener met een inkomen van 35.000 euro volgend jaar ruim 8.000 euro minder kan lenen dan nu het geval is.

Voor tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van 40.000 euro valt de hypotheek zelfs ruim 9.000 euro lager uit. Ondanks het feit dat het tweede inkomen vanaf volgend jaar voor een groter deel meetelt bij de berekening van de hypotheek.

In 2017 worden de regels rondom hypotheken weer iets strenger. Zo mogen huizenkopers maximaal 101 procent van de woningwaarde lenen, nu is dat nog 102 procent. In 2018 wordt dat verder verlaagd naar 100 procent.

Ook de hypotheekrenteaftrek wordt jaarlijks afgebouwd. Dit jaar is het maximale belastingtarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken 50,5 procent. Volgend jaar wordt dat verder verlaagd naar 50 procent.

Door: NU.nl